μπελα λουγκοζι
Ντόναλντ Τραμπ | Ελλάδα | Τουρκία: Ιδιαίτερα αποκαλυπτική χαρακτηρίζεται η κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς φανερώνει τις πεποιθήσεις και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που οι ΗΠΑ θέλει να υλοποιήσουν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με σαφείς αναφορές σε τρεις χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.
μπελα λουγκοζι
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες από το hellasjournal.com και το δημοσιογράφο, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Μίτσελ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους «εκλεκτούς» του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».
στινκαμπ ριβα
O υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ (πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA)
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, κατά την εισήγησή του στην επιτροπή του Κογκρέσου, φέρεται να συνέπτυξε την πολιτική Τραμπ σε τρία καίρια σημεία:
ζωδια ζυγος ημερομηνιες
Α. Η Ελλάδα, παρά τα μύρια προβλήματά της, είναι μία σταθερή χώρα, η οποία δεν δημιουργεί προβλήματα στους συμμάχους της. Αντίθετα συνεργάζεται αρμονικά και συμμετέχει με κόστος σε όλες τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ καλλιεργούν την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Β. Η Κύπρος παραμένει σταθερά ένας ιδιαίτερα σημαντικός ενεργειακός εταίρος για τις ΗΠΑ, εξαιτίας ακριβώς της συμμετοχής αμερικανικών ενεργειακών «κολοσσών», όπως για παράδειγμα η EXXON – MOBIL, στη διαχείριση κι εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Οικοδομούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μίτσελ.
Γ. «Η Τουρκία είναι μία άκρως προβληματική χώρα, που δεν αποτελεί πλέον πιστό σύμμαχο της Αμερικής και της Δύσης». Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως εδράζεται αφενός στις αντιδράσεις που προκαλεί η ιδιαίτερα προκλητική στάση του καθεστώτος Ερντογάν, αφετέρου στη διάθεση της Άγκυρας να επιθυμεί να κλείσει συμφωνίες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς τόσο με τη Ουάσινγκτον όσο και με τη Μόσχα.
Όσον αφορά το θέμα των Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, ο κ. Μίτσελ απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας, ενώ προειδοποίησε πως η διαιώνιση του προβλήματος θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην «έννοια» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
«Η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους να καταλάβουν ότι, αν συνεχίσουν να κρατούν αδίκως τους Αμερικανούς πολίτες, θα αλλάξουν σημαντικά την έννοια της σχέσης μας», είπε με έμφαση.
Το θέμα με τα F-35
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δημοκρατική γερουσιαστής Τζέιν Σαχίν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να μη στείλει εκπρόσωπο στην τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία για τις σκέψεις της αμερικανικής πλευράς.
Σχετικά με το αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, ο κ. Μίτσελ αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων και της μεταφοράς τους, γεγονός που, όπως εκτίμησε, προσφέρει χρόνο για να σταλούν μηνύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια για να διασφαλιστεί πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τα F-35 ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αγοράς των S-400. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη τις υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παγώσουμε τη μεταφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια», είπε.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου προσφέρουν χρήσιμα νομοθετικά εργαλεία στην αμερικανική διπλωματία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλούς πίεσης.
Η ανησυχία για τον ρωσικό παράγοντα στη Μεσόγειο
Σε ό, τι αφορά, ειδικότερα την Ρωσία, σύμφωνα, πάντα, με το Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Μίτσελ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τις ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Βλάντιμιρ Πούτιν στην ανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι η ναυτική παρουσία των Ρώσων έχει αυξηθεί στην περιοχή.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από τις ΗΠΑ ως σαφής επιδίωξη της Μόσχας να εδραιώσει μια νέα σφαίρα επιρροής σε ένα γεωγραφικό και ενεργειακό «σταυροδρόμι».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, hellasjournal.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου